Mien Kaba

Mien Kaba is een leeratelier voor handgemaakte unieke (hand)tassen op bestelling. Ben je op zoek naar jouw ideale tas ? Vertel ontwerpster & maker Dominique waar je naar zoekt en kies het model, het soort leer, details,… Graag een nieuwe tas uit visleer (kabeljauw, zeewolf, zalm,…), vegan leer (appelleer, ananasleer,…) of hergebruikt leer (van een jas, een tas, een zetel of zelfs schoenen)? Of heeft jouw bestaande dierbare tas wat liefde en vakmanschap nodig of zelfs een nieuw leven na een volledige make-over ? Naast het maken van tassen op bestelling houdt Dominique van samenwerkingen met andere makers en kunstenaars om zo bijzondere objecten te creëren. Het leeratelier van Dominique Vieren vind je in het voormalig oud cafeetje “In de Grote Pint” in het centrum van Sint-Andries, deelgemeente van Brugge. Dominique is erkend ambachtsvrouw, en heeft het label ‘Handmade in Brugge’ en ‘Handmade in Belgium’. 

Duurzaamheid

Ik wil bij Mien Kaba niet zomaar aan greenwashing doen maar een doorgedreven keuze maken in alle aspecten van mijn leeratelier. Dit gaat om meubilair, materiaal, ruimtegebruik, afval, stock,…  

In de inrichting in mijn atelier is gaat het om een bewuste keuze voor tweedehands meubels of machines, hergebruik en zelfgemaakt of zelf ontwerpen en lokaal laten maken. Bij materiaal gaat het bijvoorbeeld om de keuze die ik maak bij leer aankopen (oorsprong, kwaliteit, eindereeks,…) en hergebruik van leer. Een aantal huiden koop ik omdat niemand anders ze wil. Dat kan gaan om grote bedrijven die hun reststock van bepaalde kleuren ‘van het vorige seizoen’ verkopen. Of mooie huiden waar een litteken in zit en waar grote merken hun neus voor ophalen. Met tweedehands leer bedoel ik leer dat al eens gebruikt is. Heel wat mensen brengen leer mee om hergebruikt te worden, dat kan gaan om zetelleer, jassen, schoenen, bestaande tassen, etc. Natuurlijk is niet alles bruikbaar of goed genoeg van kwaliteit maar samen kijken we wat mogelijk is. Ook het recupereren van gespen, slotjes, ritsen, die dan nog kunnen dienen voor het maken van prototypes.  

Elke leersoort die bij mij binnenkomt in mijn atelier, is in feite afval uit de voedingsindustrie. Of het nu gaat om rundsleer en varkensleer (afval vleesindustrie), visleer (afval visindustrie) of fruitleer (fruitafval). Met leersoorten afkomstig van dieren die voor hun huid worden gekweekt, zoals slangen, krokodillen en andere exoten, wil ik niet werken.  

Veel minder vlees eten wereldwijd zou een enorme positieve impact hebben op ons klimaat. Dat zou prima zijn! Minder en beter leer kan enkel de kwaliteit van onze producten in leer ten goede komen. En mochten we helemaal geen vlees meer eten, dan ben ik er van overtuigd dat er naast vleesvervangers ook voldoende ‘leervervangers’ zullen zijn. Er is volop onderzoek naar en ik ben steeds nieuwsgierig om met nieuwe ‘leer’soorten aan de slag te gaan. Er zijn heel wat initiatieven, onderzoeken, start-ups, experimenten en kleine bedrijven die producten ontwikkelen als plaatsvervangend product voor leer. Ik ben er altijd als de kippen bij om het nieuwe materiaal uit te testen. Het wordt vaak vegan leer genoemd, om te duiden dat het geen dierlijke oorsprong heeft.  

Ik probeer als kleine leerbewerker zo bewust mogelijk mijn materiaal te verzamelen en dat is dus een blijvende zoektocht.  

Minder maar beter 

Ik wil de wereld niet belasten met nog meer producten door massaal handtassen te (laten) maken, elk seizoen andere, meesurfen op elke trend en dan volgend jaar weer opnieuw, het opbouwen van een stock, dan weer solden, … Een duurzame op maat gemaakte tas zit als gegoten en kan jaren mee. Zelfs bij het maken van een tas denk ik erover na hoe ze ooit hersteld kan worden. Ik heb geen stock, ik maak enkel stuks op bestelling.  

Re-pare re-cycle re-use make-over  

De meeste duurzame handtas… is de handtas die je al hebt. Daarom vind ik het belangrijk bestaande tassen te herstellen of een mogelijkheid te bieden een tas te laten maken uit hergebruikt leer of een oude tas om te laten bouwen tot een ‘nieuw’ exemplaar. Een dierbare handtas die wat liefde en vakmanschap nodig heeft, wordt dus met veel plezier hersteld. Of heb je een grote tas die je zo mooi vindt maar niet zo handig en wil je die ombouwen? We kijken samen welke make-over mogelijk is.  

Een jasje voor jouw tasje  

Bij het verpakken van mijn handtassen maak ik gebruik van stoffen tasjes. De tasjes worden genaaid uit restpartijen van stoffen en zijn allemaal verschillend. De handvatjes van het stoffen tasje worden terzelfdertijd gemaakt met de handtas zelf, in hetzelfde leer van de handtas.  

Zero waste?  

Ik probeer mijn afvalproductie in mijn atelier tot het absolute minimum te beperken. Leerafval heb ik in feite niet : grotere reststukken worden bijgehouden op kleur en soort. Kleine reststukken leer vinden altijd hun weg naar juwelenmakers, creatievelingen,… Ik houd al jaren mijn afgesneden draadjes bij van mijn garens, de rondjes die ik uitklop, het schalmsel uit mijn schalmmachine, de visleerrestjes in bokalen,… Waarom? Omdat ik er wel eens iets mee ga aanvangen. Papier en karton, metalen mesjes en zo worden natuurlijk gesorteerd. Het enige wat moeilijk blijft, is de verpakking van materiaal zoals gespen, mesjes, lijm,… waar vaak plastic wordt gebruikt maar dat gaat gelukkig om erg beperkte hoeveelheden.  

Aangeboden op de beurs

Ik maak eigenzinnige handgemaakte lederen handtassen op maat en unieke reeksen. ik wil graag mijn atelier, werking en realisaties voorstellen op de beurs.  

E-mail | Website | Instagram | Facebook | Tel. +32 496 95 80 85

Dominique Vieren

Deze maker volgde bij Syntra West de opleiding vervaardiger van lederen handtassen en accessoires.